A leves tehát úgy készült, hogy 40 dkg. pulykahusit felszeleteltünk.Meg
persze előkészítjük a többi zöldséget, azaz karikázzuk a sárgarépát (1
nagyobb, vagy több kisebb, ízlés szerint) és petrezselymet (1 db.), a
gombát megtisztítjuk és felkockázzuk (kis dobozos gomba, sajnos pontos
mennyiséget nem tudok, olyan 4-5 fej), egy kisebb fej vöröshagymát is
megpucolunk és előkészítjük a cukorborsót (olyan teásbögrényit). Kevés
olajon vagy margarinon feltesszük a répákat és a hagymát egészben a
tűzre. Miután kicsi színt engedett, hozzákeverjük a husit, és félkészre
pirítjuk. Közben ne felejtkezzünk meg a fűszerezésről: só, bors, és vagy
vegeta, vagy leveskocka, amit nem szabad sajnálni, én kettő-hármat
bele szoktam tenni, persze ebből a mennyiségből hatalmas adag lesz. Ezek után a gomba következik, végül pedig, miután
az is megpuhult, mehet bele a cukorborsó. Pár perc, és felönthetjük
vízzel. Megvárjuk, amíg rottyanik egyet, majd nokedlitésztát szaggatunk bele, kicsit hagyjuk, hogy főljön, végül takarékra tesszük. (Ha
esetleg forráskor habzik, a habot leszedjük.) Belekeverünk egy két decis
tejszínt (lehet helyettesíteni tejföllel is, de tejszínnel finomabb
lesz a végeredmény, és hogy ne csapja ki a tejszínt, használjuk a
hőkiegyenlítés módszerét, azaz vegyünk ki egy kicsit a forró levesből,
ahhoz keverjük hozzá, és csak ez után rakjuk a levesbe.) Jöhet a végső
ízesítés, egy kevés citromlé, és mustár, ami pikánssá teszi, ennek
mennyisége ízlés dolga, ki kell kísérletezni. Végül beledobom a
petrezselyem zöldjét és a tárkonyt, Megint rottyantok rajta és kész is
az isteni leves.
Én is ilyet készítettem a múlt héten, csak krumpligombóccal:) Isteni:)
VálaszTörlés