2012. augusztus 9., csütörtök

Gyöngyi mennyországa

Ezt a tortát anya kedvenc barátnője, Gyöngyi készítette egyszer, mikor vendégségben voltunk nála. Innen való a név is, hiszen fantasztikusan finom, nincs vele sok macera, és még sütést sem igényel. Az eredeti neve talán négy emelet mennyország
A hozzávalók listája sem túl hosszú. (1 csomag Győri édes kakaós keksz, 15 dkg. háztartási keksz, 5 dkg.margarin, 25 dkg túró, 5 dl. Hulala!, 0.6 dl. tej, 2 csomag vaníliapuding, 3 ek. kristálycukor, porcukor ízlés szerint, 1 tábla tejcsoki, citromhéj)
Kell hozzá egy kör alakú tortaforma, amibe emeleteket fogunk belesimítani a következő sorrendben:

  • egy zacskó (18 dkg. Győri édes) kakaós keksz ledarálva, 2,5 dkg. margarinnal és némi tejjel összegyúrva. Csak annyi tej kell bele, hogy masszává álljon. Ezt belenyomkodjuk a tortaformába.
  • 15 dkg. háztartási keksz ledarálva, 2,5 dkg. margarinnal és némi tejjel összegyúrva, édesszájúaknak ízlés szerint lehet bele tenni egy kis porcukrot is. Az eljárás ugyanaz, mint az előző rétegnél, ezt is belenyomkodjuk a formába. 
  • a 25 dkg. túrót 1,5 dl. tejszínhabbal (tehát felvert tejszínnel), némi citromhéjjal és ízlés szerint porcukorral összekeverjük, majd rásimítjuk a kekszes rétegre. 
  • a két csomag vaníliapudingot felfőzzük a maradék tejjel és a három evőkanál cukorral, majd megvárjuk, míg kihűl, és aztán rákenhetjük a túrós emeletre. Hűlés közben kevergessük. Ha a főzést meg akarjuk spórolni, akkor lehet használni Gála kikeverős pudingot is. Az úgyis hideg alapból. 
  • A megmaradt tejszínhabot (mert ugye felvertük azt a fél litert egyben, és úgyis csak találomra mértük ki előzőleg a másfél decit) rákenjük a vaníliapudingra. Itt lehet habnyomót is használni. 
  • A csokiból ízlés szerint reszelünk a torta tetejére. 
Mikor ezzel is készen vagyunk, pár órára (nálam egész éjszakát töltött hűvösön) a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Mielőtt tálalnánk, vágjuk körbe a szélénél, nehogy a formához ragadva boruljon az egész koncepció.
Ilyen lesz:

2 megjegyzés: