Mit főzöl? - kérdeztem, mikor gyanútlanul kiléptem a konyhába és megcsapott az a finom illat.
-Tokányt.
-Jó, jó, de milyen tokányt? Borsosat, csíkosat, milyet?
-Hát, nem tudom, csak tokányt. Uborkásat.
-Megkóstolhatom majd?
-Persze, jut bőven.
Hát, megkóstoltam. Nagyon finom volt.
Egyik hétvégén aztán Nórika nem volt itt, én meg megkívántam ezt a
tokányos valamit, megpróbáltam hát létrehozni valami hasonlót. Most az
én verzióm következik:
Felaprózuk egy vöröshagymát és olajon megpirítjuk. Beleteszünk egy
leveskockát, kis sót, borsot, pirospaprikát. Aztán beledobunk két kisebb
darab felcsíkozott csirkemellet, meg egy fél apróra kockázott
kaliforniai paprikát, és 6 darab szeletelt koktélparadicsomot (az volt
éppen itthon). Összefőzzük úgy, hogy kis vizet teszünk alá. Mikor már
kezd alakulni, belenyomunk egy nagy gerezd fokhagymát, és én raktam bele
még egy kis majorannát is, meg persze ami miatt az egész elindult, 4
közepes savanyú uborkát felcsíkozva. Főztem tovább. Közben elkészítettem
hozzá a köretet (sima rizst), és mire a kész lett, a tokány is szépen
elfőddögélte a levét, és jó sűrű szaftja maradt. Én meg büszke voltam
magamra, mert nagyon szuper lett.
Utójáték:
-Képzeld, megfőztem a tokányodat:)!
-Hogyan?
-Így! - és elsoroltam neki gyorsan.
-Hát, biztos finom lett, de...én abszolút nem így csinálom, még csak nem is ezekkel a hozzávalókkal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése