Minden valamire való gasztrofan konyhájában történtek már érdekes,
hátborzongató, méregkeverésre hajazó események, amiknek jobb a konyha
biztos keretei és négy fal között maradniuk. Most én is hozok nektek egy
ilyen történetet. Nem tudom, hogy lett az, ami, de az lett, annak
ellenére, hogy kételkedtem a sikerben.
Kezdjük az elején: vadas
zsemlegombóccal. Ez volt a terv. Élénken él bennem a régi menzás vadasok
spagettivel tálalt utánozhatatlan és zseniálisan finom emléke. Hát,
enyhén szólva nem jött össze:(. Megnéztem néhány receptet az interneten,
majd ki lettem zavarva a gép elől, úgyhogy csak magamra
hagyatkozhattam. Fogtam 2 sárgarépát, fél zellert és egy fehérrépát és
lereszeltem. Felapróztam egy hagymát is, és feltettem egy kis olajban
pirulni. Ebbe ment bele a zöldség. Az fődögélt egy kicsit, majd
felöntöttem vörösborral, olyan 3 dl-rel, meg még mellé öntöttem 8 dl
vizet is, gondolván, úgyis elfő majd. Közben 5 szelet sertéshusit (mert
nem szeretem a marhát) elősütöttem sóval, borssal. Ezt is beletettem a
forró mártásba, sóztam, borsoztam, majd jó másfél órát főztem. Jaj,
majdnem kifelejtettem, hogy mustárt is tettem bele, 3 teáskanálnyit.
Mikor már jól megpuhult a husi, akkor pedig a nagy mumus, rántást
kellett csinálnom. Jelentem, még mindig nem tudok:(. Az történt, hogy
kis olajba raktam egy púpos evőkanál lisztet, összekevertem, majd
felöntöttem még két deci vörösborral, összekevertem ezt is,
hááát...szóval olyan állaga lett mint a fagyinak, csak ugye meleg volt.
Belekevertem 1 pohár tejfölt, gondolván, úgysem lehet rosszabb. Hát
lett. És aztán ez a trutymó ment bele a mártásba. Küzdöttem, küzdöttem,
és láss csodát, nem lett csomós. El sem hiszem, hogyan. Azért be kell
vallanom, semmi hasonlóságot nem fedeztem fel a régi, nagyon szeretett
vadas és e között a cucc között. Ugyanakkor páromnak valamilyen csoda
folytán ízlett, és igazából nekem is.
Mondjuk én a zsemlegombócot
szeretem amúgy is, szóval nem is a mártás volt a lényeges:). A
zsemlegombóc úgy készül nálam, hogy veszek 4 zsemlét és felkockázom.
Aztán nagyon apróra felvágok egy kisebb fej vöröshagymát, megpirítom, és
megy rá a zsemlére. Ütök még bele két tojást, és olyan 3 dl tejet is
öntök bele. Sózom, majd még frissítem egy kis aprított
petrezselyemzöldjével. ezt jól összedolgozom, és amennyi lisztet még
felvesz, annyit rakok bele. Olyan nyúlós, de még lágynak kell lennie,
hogy azért vizes kézzel gombóccá lehessen gyúrni, és lobogó sós vízben
kifőzni.
Hát ennyi. Nem egy jó recept, közelébe sem ér a régi,
menzás vadasnak, de hát...azért mégiscsak vadas, kissé férfias
ízvilággal. Én édesebbre emlékeztem, de nem mertem bele több cukrot
tenni, mint egy lapos evőkanállal...tudom, csaltam:$.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése