No.1.
Az első történetet OceanCowboynak ajánlanám, ő talán fel
tud világosítani arról, mit is ettünk, és miért nem olyan volt, mint
amilyennek kellett volna lennie, vagy milyennek is kellett volna lennie?
Életem
egyik legromantikusabb randevúja, Hamburgban - hol másutt - a November
étteremben. Szerettünk volna valami igazán hangulatos helyre menni,
igazi jellegzetes hamburgit enni, és hát tudjátok, olyan felejthetetlen
estét, ami a filmeken szokott lenni. Mindezt német nyelvterületen. Ezt
azért fontos leszögeznem, mert hát az az igazság, hogy én szinte semmit
nem tudok németül, csak a Guten Tag!, a danke, a bitte schön, a tschüss
és az ich möchte (tipikus nő, tudom) szófordulatok vannak meg. Párom
ellenben nagyon jól beszéli a nyelvet, persze ha informatikai
szakszövegekről van szó, nem pedig konyhai és élelmiszerszlengről.
Sebaj, gondoltuk, majd a honlapot megnézzük, és google barátunk
lefordítja nekünk amit tudnunk kell, így már otthon kiválaszthatjuk, mit
eszünk, és talán a pincért sem tartjuk fel órákig. Nos, az oldal azóta
sem található, hiába van fent a netcím a legtöbb turistainfón. Nem baj,
szeretjük a kihívást, és a romantikus nap után a romantikus vacsiról nem
voltam hajlandó lemondani.
Az étterem maga inkább egy
bár, nagyon hangulatos, a berendezésben a fa dominál, koktélpult
bárszékekkel, az éttermi részen külön dobogók, este félhomály, gyertyák,
kedves, fiatal pincérek, gyors kiszolgálás, tényleg nagyon romantikus,
olyan, amitől az ember azonnal hangulatba kerül. Persze úgy könnyebb
hangulatba kerülni, ha érti az ember, mit is akar tőle a pincér.
Tudtátok, hogy a németeknél az előétel, valamilyen saláta természetes
étkezés előtt? Van ugyan, hogy 1-2 eurót felszámolnak érte, de alapvető
funkciója, hogy amíg a rendelés elkészültére vár az ember lánya, ne
unatkozzon, hanem addig is gerjessze az étvágyát valamilyen öntet,
mindig friss brötchen és ecetes saláta kombinációjával. A magyar gyomor
ehhez nem szokott, igaz? Legalábbis az enyém biztos nem, hiszen mikor
megláttam a salátát, amit teljesen automatikusan, rendelés nélkül és
ingyen hoztak ki, megbántam, hogy egyáltalán rendeltünk valamit, látván,
mennyire jól fogok én lakni ezzel az egyébként roppant finom előétellel
is.
A
szósz isteni, kicsit zsíros ízű, majonézes, fűszeres, pikáns valami
volt. A salátán ecetes öntet, tényleg szuper. Jól indul az este,
gondoltam én naivan.
Visszatérve a rendelésre, pontosabban a fő
fogásra, gondoltuk, rendelünk két személyes haltálat. Mikor itthon
vagyok, a húsos tálakról rám eső részt sosem bírom megenni, ám a hallal
jól elvagyok, kevésbé laktató, vagy csak számomra különlegesebb íze és
ritkább alkalmakkor való fogyasztása teszi vonzóbbá, nem tudom. Párom is
szerette volna kipróbálni, és a scrampo/scrumpi? (garnélarákok) meg
teljesen odáig van, szóval jó választásnak TŰNT, még akkor is, amikor
kihozták. Gyönyörű tálalás:
Alufóliával
voltak elválasztva az ínycsiklandónak kinéző szószok és állatkák,
melléjük kis tányérkán rizst hoztak. És akkor meg is kóstoltuk.
Hááát...nem mondom, hogy életem legjobb élménye volt.
Legelőször is a rizst só nélkül készítették el. Utánasóztuk, de mindenki tudja, hogy az azért nem ugyanaz.
A halak pedig, szerintem haladjunk sorban.
Lazac
spenótos mártásban. Nekem ízlett nagyon, bár lehet, hogy csak azért,
mert az volt az első lazac, amit életemben ettem, és megmondom őszintén,
nagy mítosza volt a szememben, úgy képzeltem, ez az egyik legfinomabb
hal a világon. Hát, nem rossz, meg egy előző posztban is írtam, hogy
hmm, de jó volt az a lazacos szendvics, de azért én nem hiszem, hogy egy
halnak ennyire száraznak kellene lennie, mint ez volt. A mártás viszont
igazán jónak bizonyult.
A második citromos mártásban tálalt rák
és tintahalkarikák. Uhh:S. Nem is szívesen emlékszem rá vissza. A mártás
rettentő sós, ahogy a tintahal is, ráadásul, mint a gumitalp. Ciki vagy
sem, én egy fél falatot tudtam letornázni a torkomon, és örültem, hogy
nem köszönt vissza. Az óriás garnélarákok ehetőek voltak. Kis
mennyiségben ugyan, és persze csak muszájból, de ehetőek.
A
harmadik étel pangasius filé panírban (nem tudom, hogy rántott volt-e
vagy más, mert a szósz eláztatta picit), kicsi rákos mártásban. Ez sem
volt rossz, pont úgy, mint a lazac, csak épp volt egyfajta telített íze a
szósznak, tudjátok, amikor finom, finom, de kicsit fojtogató/émelyítő
érzésed van. Nálam ilyen érzést vált ki például, ha mustárt keverek
tejszínnel.
Egyszóval nem ez volt a legfinomabb étel, amit
Németországban ettem, de amennyit akkor nevettünk, és amennyire kellemes
volt a hely atmoszférája, mégis el kell mondanom, hogy életem egyik
legromantikusabb estéje volt, és a salátának köszönhetően éhesek sem
maradtunk.
N.o.2.:
A peeperbahni
étteremről volt már szó? Tudjátok, a Reeperbahn a piroslámpás negyed
Hamburgban, nem messze a kikötőtől. A kirakatokban, ha nem is éjszakai
pillangók, de hatalmas "szerszámok" lógnak, van pornográf mozi, minden,
mi szem-szájnak és testnek ingere, és furábbnál furább alakokkal lehet
találkozni az utcákon. Az idegenvezetők többnyire transszexuálisak, a
punkok vízipipáznak, és nem csak ízesített dohányt szívnak, öt
percenként leszólítanak hölgyek,urak, éjszaka villódzanak az erotikára
hívogató fények, és az egésznek van egy bizarr/groteszk hangulata, ami,
be kell vallani, nagyon tetszetős. Nézzetek magatokba, ki ne szeretne
elmenni ide, megbotránkozni kicsit, hogy erkölcsi fölényét nyugtázva,
némi félig viccnek szánt, félig komolyan gondolt szuvenírrel távozva
visszatérhessen polgári életéhez?
Mi nappal voltunk, a biztonság
kedvéért, és hogy mégse legyen olyan nagy az első sokk. (Legközelebb
szívesen visszamennék éjjel is)
Nem mertem többet, vagy kirívóbb dolgokat fotózni:$.
Az
érdekesség, ami jól szemlélteti a helyi viszonyokat, étkezés közben
kapott el minket. Betértünk ugyanis egy egészen korrektnek tűnő
étterembe. Kiderült, hogy étteremlánc, a neve Schweinske. Mindenkinek
ajánlom, kicsit gyorsétterem, kicsit rendes étterem jellegű, nagyon
finom az étel és jó a kiszolgálás, és hatalmas a választék. A pincér
pedig segítőkészen mutogat, beszél és jelez még akkor is, ha a
huszonötödik ételről kérdezzük, hogy ez milyen, mit jelent, mi van
benne. Pedig elég egyszerű és könnyen érthető az étlap, de hát Istenem,
nem tudhatja mindenki, hogy németül mi a szalonna.
Az
ételeink és italunk: én valami erdei szószos disznóhusit ettem, párom
pedig grillezett 3 féle húst, amik közül az egyik őz volt.
És
akkor a történet. Nem messze a mi asztalunktól ült egy baráti társaság.
Amint látjátok a képekből, ez nem egy rossz étterem, és mégis
megtörténhet ilyen, amiről én álmomban sem gondoltam volna. Az egyik
srác a társaságból fogja magát az étterem közepén, és letolja a
gatyáját, sőt le is veszi. Az alsógatyáját kitömi valamivel, szerintem
zsemlével, majd így, egy szál kitömött alsónaciban kezd táncolni, az
asztalon, mellette, a vendégek között, és a pincérlányokkal imitál
aktust. Kis idő után kérik csak meg, hogy most már legyen kedves
befejezni. Én megbotránkoztam. Senki más, csak én. Mert ez a Reeperbahn,
itt minden megtörténhet.
N.o.3.
Most már egy
ideje itthon vagyunk, vagyis voltunk párommal, de neki megint vissza
kellett utaznia. Utolsó este meg akart lepni, és én meg is lepődtem, meg
is hatódtam, mert két héten keresztül rejtegetett előlem egy
németországi ajándékot, és én még csak nem is sejtettem. Ráadásul olyan
ajándékot, hogy hűha. Gordon Ramsay Dinner für Freunde
című könyvét, ami ugye itthon nem is jött ki. Gondolhatjátok, mekkora
volt az öröm. Igen ám, de mikor átlapozgattuk, hogy ha majd hazajön,
miket is fogok belőle elkészíteni, nagy csalódás ért. Nyomdahiba, a
desszertek fele másodszor is bele lett nyomtatva, a halas fejezet kellős
közepébe, így természetesen fél fejezet hiányzik. Azt a csalódottságot,
ami nem is az én, hanem párom arcára ült ki, nagyon rossz volt látni.
Hiába mondtam, hogy a meglepetés ugyanolyan jó, és hogy boldog vagyok,
hogy ilyen párom van, el lett rontva az ajándékozás. Szegényem, vissza
kellett vinnie a könyvet Németországba, és remélni, hogy kicserélik. Még
nem tudjuk, hogy ki fogják-e, mert hát a blokk utazás közben
elkallódott. Ne is mondjatok semmit.
Nekem csak az az igazi
csalódás ebben a történetben, hogy párom igazán jól kifundált és
kivitelezett meglepetésébe az általam oly nagyra tartott német
precizitás piszkított bele, ám ha majd kicserélik, és otthon leszünk,
egy felszerelt konyhában, én olyan de olyan finomakat fogok főzni
belőle...hogy mindenki csalódottsága elszáll, és csak jót nevetünk majd a
történeten! Mert fő az optimizmus (és a leves is)!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése