Bizony, bizony, nem elég, hogy megnősült, képes még öregedni is:).
Persze mindezt a legnagyobb szeretettel állítom róla, mert most, hogy
eljött ez a kerek évforduló, eztán csak fiatalodni fog:). Mea culpa,
hogy a bulira nem tudtam elmenni, de azért illően megköszöntöttem ám.
Oh, el is felejtettem, ti nem is ismeritek őt! Hát a legklasszabb
zenész, a legjobb barát, a legszuperebb férj (bár nem tudom, kedves
felesége egyet ért-e, de számomra ők az álompár, szóval nem szívom
vissza az előző megjegyzést), a legnagyszerűbb ember, a legbulizósabb
állat, a leglelkizősebb óriás és a legkedvencebb fogadott papamaci:).
Ennek
örömére sütöttem is neki egy tortát. Olyat szerettem volna, ami kicsit
szív- és lélekmelengető (főleg így télen, szóval az ízesítés
fahéj-narancs-csoki), és látványos is, hogy ne csak átlagos legyen, mert
hát ugye kifejtettem, hogy ő sem átlagos:). Engedélyt kaptam, hogy
feltegyem a blogra a tortát és a receptet, szóval most ezt a bejegyzést
olvashatjátok!
A torta alapja négy tojásos vizes
piskóta kakaó és fahéj ízesítéssel, ami úgy készült, hogy a 4 tojást 4
ek. cukorral felvertem, és mikor már olyan szép fehéres é kemény volt,
lassan adagolva hozzáhabverőztem 4 kanál hideg vizet. Közben egy kis
tálban összekevertem a száraz hozzávalókat: 4 ek. liszt, 1 zacskó
sütőpor, ízlés szerint fahéj és kakaó, majd óvatosan a habba kevertem,
téglalap alakú tepsiben zsírpapíron megsütöttem. A folyamatot
megismételtem, mert szeretem a lapokat külön kikeverni, így biztosan nem
esik össze a második vagy harmadik lap sem. Tehát összesen két lapot
sütöttem. Megvártam, amíg kihűlnek, majd a kívánt formára vágtam őket
egy sablon segítségével. A kép alapján biztosan ki fogjátok találni, mi
is volt az elképzelés:
A lapokat egymásra próbáltam. Nem, nincs megégve, a fahéj és a kakaó miatt tűnik úgy...
Tehát
miközben hűltek a lapok, elkészítettem a krémeket. Kell hozzá kb. 4 dl.
tejszín, amit jó keményre fel kell verni, aztán meg ketté kell
választani. A krémek elkészítési eljárása megegyezik, csak az ízek
mások. A pudingokat felfőzzük 2-3 ek. cukorral és 3 dl. folyadékkal,
majd miután kihűltek, a tejszínt fele-fele arányban belekeverjük.
A csokikrém: 1 csomag csokipuding, 3 dl tej, 3 ek. cukor.
A narancskrém: 1 csomag vaníliapuding, 3 dl. narancslé (50%-os legalább), 3 ek. cukor.
A lapok megtöltése trükkös, mert először egy narancsot apró kockákra vágunk é azzal kirakjuk az alját, így:
Aztán
betöltjük a krémet, csíkosan, egy célszerszámmal, ami sima
nejlonzacskó, aminek ki van vágva a sarka. Ez után a torta így fog
kinézni:
Ezt
követően a másik lapot is ráhelyezzük, és az oldalát szépen bevonjuk a
maradék krémmel, és még lesz egy kevés, csak úgy nyalogatni, és a
maradék piskótával mártogatni is. Miután bevontuk az oldalát, egy
keveset a tetejére is kenünk, mert erre kerül az étcsokimáz. Másfél
tábla étcsokit kb 1 ek. vajjal gőz fölött felolvasztunk, majd rákenjük a
tortánk tetejére. Ha ügyesebbek vagytok, mint én, akkor egyenletes
lesz, és az oldalára is jutni fog. De ha nem sikerül tökéletesre, mint
ahogy nekem sem sikerült, akkor se búsuljatok, mert a hibáktól lesz
igazán szép és eredeti. És igen, ezzel csak magamat akarom vigasztalni.
A most már mázat kapott tortát tegyük kicsit hűtőbe, hogy a csoki
megdermedjen, és addig foglalkozhatunk a díszítés előkészítésével, azaz a
marcipán formázásával. Itt minden kreatívság megengedett, ami a formázó
eszközöket illeti. A hurkapálcától elkezdve az utazó sakk-készlet
fekete műanyag gyalogjáig mindent bevethetünk (ennél a tortánál
legalábbis ezek kerültek használatba), hogy tökéletesen imitáljuk a
tartozékokat. A végeredmény pedig a következő lett:
Aki
nem ismerné fel, annak segítség: ez egy gitár. Igaz, a bundok
hiányoznak, és a mérete is inkább ukulele, a húrok nem feszesek
(egyébként zacskós technika, narancskrém), de az ünnepeltnek tetszett és
mindenkinek ízlett. Egyszóval elégedett vagyok. BOLDOG SZÜLINAPOT,
PAPAMACI!!!
.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése